Prostat Kanserinde Likit(sıvı) BiyopsiProf. Dr. Öztuğ Adsan Created: 2020-02-10 13:10:26
View Count: 8094

Prostat Kanserinde Likit(sıvı) Biyopsi

Likit (sıvı) biyopsi, kan, tükrük, idrar, dışkı, beyin omurilik sıvısı ve asit gibi vücut sıvılarından cerrahi olmayan bir şekilde elde edilen tümör materyalinin toplanması ve değerlendirilmesidir. Hücre dışı serbest DNA kanda ve diğer vücut sıvılarında (idrar, tükrük, v.b.) bulunmaktadır. Günümüzde hücre dışı serbest dolaşan tümör DNA’sının genetik analizi, noninvaziv kanser belirteci olarak değerlendirilmektedir.


Prostat Kanserinde Likit(sıvı) Biyopsi

zelKSu.jpg

Prostat kanserinin kesin tanısı doku biyopsisi ile konulur. Şüpheli vakalarda, özellikle PSA yüksek seyreden insanlarda kullanılan tanı yöntemlerine yardımcı olarak likit biyopsi kullanılabilmektedir. Likit biyopside bu işlem için özel olarak hazırlanmış belirteçler kullanılmaktadır.

Günümüz ürolojisinde sıklıkla kullanılan mpMRI gibi radyolojik tanı yöntemlerine yardımcı olmak amacıyla idrarda bakılan likit biyopsiler de kullanılmaktadır. Böylece hangi hastalarda doku tanısı için biyopsiye ihtiyaç olacağı daha net ortaya konulabilmektedir.

Likit biyopsinin en önemli avantajı herhangi bir girişime ihtiyaç duyulmadan yapılabilmesidir. Günümüzdeki hasta takip rehberleri likit biyopsilerinin kullanılmasını önermektedir.



This post has been written by Prof. Dr. Öztuğ Adsan and viewed 8094 times.


Comments

Loading...


Yaşam Caddesi No:5 Söğütözü 06510 Ankara